Menu

Forumi HGI

Forum žena i Forum mladih HGI

header photo

Hrvatska građanska inicijativa

Forum žena HGI -ja na jednodnevnom studijskom putovanju i obilježavanju Adventa

Forum žena Hrvatske građanske inicijative u sklopu obilježavanja Adventa organiziralo je jednodnevno studijsko putovanje kojim je obuhvaćen posjet Zavičajnom muzeju Konavle, seoskom gazdinstvu Novaković, posjet Dubrovniku i „Dubrovačkom zimskom festivalu”.

U sklopu suradnje sa matičnom državom Republikom Hrvatskom i održavanja povijesnih neraskidivih veza sa Konavlima i gradom Dubrovnikom članice i simpatizeri Foruma žena HGI-ja posjetili su Zavičajni muzej Konavle, gdje su uz stručno vodstvo upoznali tradiciju i običaje Konavala, posebice žensku i mušku nošnju iz različitih povijesnih perioda, tekstilno rukotvorstvo te nakit, oružje, glazbala, umjetničke slike, fotografije, te brojne druge predmete koji su vezani za svadbene običaje Konavala.

Osim etnografske zbirke u Zavičajnom muzeju Konavala čuva se ostavština Vezilačke udruge Cavtat koja je djelovala u Cavtatu do II. Svjetskog rata pod vodstvom Jelke Miš.

Nakon obilaska Zavičajnog muzeja Konavala upoznavanje sa životom i baštinom Konavala je nastavljeno kroz razgovor sa domaćinom seoskog gazdinstva Seoska kuća, starosjediocem Perom Novakovićem.

Dočekom uz čašu domaćeg prošeka započelo je međusobno upoznavanje i predstavljanje Foruma žena HGI-ja, te njihove uloge u drušveno-političkom životu Hrvata sa prostora Crne Gore, kao i uloge u samoj Stranci.

U kratkoj šetnji i razgledanju prekrasne prirode okolice, vrta s dijelom poljoprivrednih dobara, s gumnom i stajom za domaće životinje, kroz kratku životnu priču domaćin je upoznao posjetitelje o obitelji Novaković i njezinim dubokim povijesnim korijenima koji sežu i do 14.stoljeća i imanju koje je naslijeđe vrijednih predaka, te o stradanju i teškim ratnim razaranjima tijekom domovinskog rata.

Iznimno interesovanje je izazvao mali etno muzej koji se sastoji od tri manja volta i predstavlja dobar dio povijesti konavoskog kraja te konobu s vinskim podrumom i izložbenim prostorom.

Uz tradicijsko domaće jelo u ambijentu stare konavoske kuće koja, stoljećima nadograđivana, odiše poviješću i obiteljskom slogom, domaćini su se pozdravili s gostima, darujući im jednu stvarnu životnu priču opstanka, upornosti, načina vraćanja duga prema starima i poštivanja osobne povijesti.

Grupa Foruma žena HGI-ja skupa sa simpatizerima i prijateljima Foruma svoje putovanje je nastavila ka Dubrovniku.

U adventskoj blagdanskoj atmosferi šetnja starom gradskom jezgrom, razgledanje jedinstvenih mjesta svjetske kulturne baštine poput Peskarije, Pila i Lazareta donijela je okus dolazećih blagdana.

U sklopu božićnog sajma, koji je postavljen na najljepšoj dubrovačkoj ulici – Stradunu, predstavljeni su tradicijski obrtnici sa svojim rukotvorinama, božićnim ukrasima, ugostiteljskom ponudom božićnih kolača i slastica, što je bila dobra prigoda za podsjetiti se starih zanata, a i naučiti nešto novo.

Svjetlosna čarolija Adventa u Dubrovniku bila je i dobar povod za fotografiranje.

Završnica jednodnevnog studijskog putovanja Foruma žena HGI-ja obilježena je glazbenim ugođajem koncerta glazbenika Gibonnija na prepunom Stradunu.

 

 

 

 

 

Go Back

Comment

Blog Search

Blog Archive

Broj posjetitelja

3166

Comments

There are currently no blog comments.

Pišite nam- želimo čuti vaše mišljenje, ideje, komentare

Pošalji poruku